Töltőceruza

A töltőceruza

Rendszerint a 0.5 mm típust használjuk de kapható 0.7 milliméteres és 0.9 milliméteres típus is. A töltőceruza alapvető előnye, hogy nem kell hegyezni és könnyen utánatölthető. Egyszerre több ceruzabél is betölthető, ha elfogyott a használatban lévő, automatikusan utána tölti a következőt. A legtöbb mechanikus ceruzában radír is van beépítve többnyire a végébe. Némelyik töltőceruza csúszásgátló gumis bevonattal is rendelkezik ami kényelmesebb fogást és komfortos használatot tesz lehetővé. A minőségi mechanikus ceruza alkatrészei bronzból készülnek ezáltal meghosszabbítva a töltőceruza élettartamát. Sokan a mai napig minden töltőceruzát egyszerűen csak rotring ceruzának neveznek. A töltőceruza a hagyományos grafitceruza továbbfejlesztett változata. Más megnevezések nyomósíron, pixírón. A napjainkban forgalomban levő írószerek megnevezése a mechanikus ceruza. A 2 mm vastag grafitbéllel szerelt régebbi változatot nevezzük töltőceruzának. Újabban a nyomógomb a töltőceruza oldalán van elhelyezve. A töltőceruza felépítését tekintve általában műanyag. A belső alkatrészek készülhetnek fémből is. A teljesen fémből készült mechanikus ceruza jelentősen drágább lehet, de tartósabb, és nem utolsó sorban esztétikusabb is.

Színes ceruza készlet

Sokan kérdezik, hogy melyik típusú színes ceruza a legjobb rajzoláshoz. A jó minőségű színes ceruzák általában nem olcsók. Három típusú színes ceruzával találkozunk, háromszög alakúval, hat szögletűvel és henger alakúval, illetve ezek vékony és vastag változatával.

Hogyan válasszunk színes ceruzát?

Sokan kérdezik, hogy melyik típusú színesceruza a legjobb rajzoláshoz. Általános szabály, hogy színes ceruzát ne a hipermarketek kínálatából válasszunk! A jó minőségű színesceruzák általában nem olcsók. Három féle színesceruzával találkozunk, háromszög alakúval, hat szögletűvel és henger alakúval, illetve ezek vékony és vastag változatával. A pedagógusok a háromszög alakú ceruzát részesítik előnyben, amely a helyes írószerhasználatra készteti a gyermeket. Ellenben nem javasolják a sima, kerek kialakítású színesceruzát, amely csúszik és ráadásul könnyen elgurul. Érdemes a háromszög alakú színes ceruza választását megfontolni, hiszen a három oldalra automatikusan felfekszenek az ujjak, ezáltal stabilabb tartást biztosítva. A színes ceruza egyik legfontosabb jellemzője, hogy mennyire puha a ceruza hegye és mennyire intenzívek a színek. Előfordulhat az is, hogy a ceruza lakkozása és az alacsony pigmenttartalom miatt jelentős a színbeli eltérés, a barna inkább narancssárga, a fekete pedig szürke, a sárga meg szinte nem is látszik. Ahhoz, hogy öröm legyen a rajzolás, nem árt, ha kéznél van egy jó minőségű hegyező. Nem árt ha ellenőrizzük a ceruza hegyező élét, mielőtt kidobnánk a színesceruzát, mondván, hogy rosszul hegyezhető gyenge minőség. Ha mégis sikerült rosszul hegyezhető ceruzákat beszerezni jobb, ha egy felnőtt, sniccer segítségével hegyezi ki a színesceruzákat. A natúrfából készült, nem lakozott testű színes ceruza előnye, hogy nem csúszik. A vastag változatok ajánlottak a kicsiknek, ovisoknak. A vastag színes ceruza kialakítása segíti a gyermekek finom motorikus képességeinek kifejlesztését és a gyermekek írásoktatásában is nagy szerepet játszik. Az is fontos, hogy a ceruzabél a fa foglalat közepén helyezkedjen el. Nézzük meg, hogy a színesceruza kihegyezett felén látható fa sima legyen. Ha szálkás, a ceruza hegye, hegyezővel hegyezve rendszeresen ki fog törni. Fontos, hogy ne válasszunk kemény hegyű színes ceruzát, akkor sem, ha olcsó, mert nehéz lesz a rajzolás a kemény ceruzabél miatt, és könnyen elmegy a kedve a gyereknek a rajzolástól. A 6 darabos színes ceruza készlet inkább a kisebbeknek, kezdő rajzolóknak való, akik még az erős színekkel (piros, fekete, kék, zöld) szeretnek rajzolni. A rajz a gyerekeknél az élmények feldolgozásának egyik fontos eszköze. Egy színesceruzával készített rajz jelentősen hozzájárul a gyermek szem-kéz koordináció fejlesztéséhez és nem utolsó sorban a színek nevének megtanulásához, később pedig az esztétikai érzék kifejlődéséhez.